Doktor Moreau Adası Hakkında 7 Gerçek

Bilim kurgunun biçimlendirici seslerinden biri olan HG Wells , World Wide Web’den atom bombasına kadar her şeyi tahmin etmekle tanınır . Ancak 1896’da, Dr. Moreau Adası adında alışılmadık derecede korkunç bir hikaye yayınladı ve bilimkurgunun çehresini sonsuza dek değiştirdi.

1895 sonlarına sıkıştırılmıştır Zaman Makinası ve 1897 Görünmez Adam , Dr. Moreau Adası insanlarda dönüştürüp umuduyla bir bilim adamı hayvanlar üzerinde nefes kesecek acımasız ameliyatları gerçekleştiren bir adada mahsur İngiliz’i alabora bir masalı bükülmüş. Yazarın diğer “bilim aşkları” kadar iyi karşılanmasa da kitap, popüler kültür ortamımızın silinmez bir parçası haline geldi ve birçok film uyarlamasına, radyo dramalarına, video oyunu karakterlerine ve “Treehouse of The Simpsons’daki (“ Dr. Hibbert Adası ”) Korku ”bölümü . İşte bu yıl ilk 125’e giren Wells’in en rahatsız edici çalışmasıyla ilgili yedi ilginç gerçek.

1. DR. MOREAU ADASI, HAYVAN DENEYLERİ ÜZERİNE DUYGUSAL BİR TARTIŞMADAN ESİNLENMİŞTİR.

Wells, evrimsel biyolojinin hem öğrencisi hem de öğretmeniydi ve Dr. Moreau Adası’nın yayınlanmasından sadece altı yıl önce zooloji alanında lisans derecesini aldı. Bir bilim adamının insan-hayvan melezleri yaratmaya yönelik garip deneyleri hikayesi, kısmen, hayvan canlılığı uygulaması konusundaki halkın tepkisine bir cevaptı. Dr. Moreau’nun, köpeklerin ve maymunların beyinleri üzerinde yaptığı deneyler için İngiltere’nin 1876 Hayvanlara Zalimlik Yasası kapsamında denediği ilk bilim adamı olan İskoç nörolog David Ferrier’den [PDF] esinlendiği öne sürüldü.

2. YAYINLANDIKTAN SONRA , DR. MOREAU ADASI KORKUNÇ VE NEDENSİZ ŞİDDET İÇEREN OLARAK KABUL EDİLDİ.

Dr. Moreau Adası , canlılık ve yamyamlığa göndermeleriyle , zamanı için şok edici bir grafikti. London’s Saturday Review , “ucuz dehşet” i eleştirdi ve Wells’i “kalabalık bir mezarlığı araştıran bir sıhhi müfettişin gayretiyle isyan edici ayrıntılar” aramakla suçladı. Günlük Chronicle kitabı korkarak onu düşmesi gerektiğini “gerçek yaralanmaya” neden olabilir, hatta daha dramatik olarak onun incilerini kavramalı “bir çocuk veya bir sinir kadının eline.” Daily Telegraph gazetesi basitçe “bilimsel merakı hastalıklı bir sapma” belirtildi.

3. HG WELLS , DOKTOR MOREAU ADASI’NIN ÖZELLİKLE TUHAF OLDUĞUNU DÜŞÜNMEDİ .

Wells, ” Bireysel Plastisitenin Sınırları ” adlı 1895 tarihli bir makalesinde , kurgusal doktorunun daha sonra elde edeceği sonuçların tamamen hayal ürünü olmadığını iddia etmiş görünüyor. Yaşayan deneklerin cerrahi ve kimyasal olarak tamamen farklı yaratıklara “kalıplanıp değiştirilebileceğini” öne sürdü. Deneme bazı tuhaf yönlere gidiyor ve bilim adamlarının bir gün canlı deniz kızları ve diğer mitolojik varlıklar yaratabileceklerini varsayıyor.

4. DOKTOR MOREAU ADASI, BÜYÜK BİR BİLİM KURGU KİNAYESİNİ POPÜLER HALE GETİRDİ.

Dr. Moreau Adası, bir türün diğerinin gelişimini genellikle evrim merdiveni yukarı iterek etkilemeye çalıştığı “yükselme” olarak bilinen bir bilim kurgu sözleşmesinin ilk önemli örneği olarak kabul edilir . Cihaz o zamandan beri türün en sert mecazlarından biri haline geldi ve Planet of the Apes ve Guardians of the Galaxy’den Futurama ve Rick and Morty’ye kadar çeşitli başlıklarda yer aldı.

5. HG WELLS, DR. MOREAU ADASI’NIN FİLM VERSİYONUNUN HAYRANI DEĞİLDİ .

1932’de, üretken B filmi yönetmeni Erle C. Kenton, Wells’in kitabını Kayıp Ruhlar Adası olarak Paramount için uyarladığında dehşetin tonunu tam olarak azaltmadı . ABD’de film 14 eyalette evrim bilimini kucaklaması nedeniyle yasaklandı , Dr. Moreau’nun (Charles Laughton) sözde küfür içeren “Tanrı gibi hissetmenin ne demek olduğunu biliyor musun?”

İngiltere’de, filmin 1933 ve 1957 yılları arasında üç kez gösterime girmesi yasaklandı , kısmen canlılığa atıfta bulunulması nedeniyle ve kısmen de filmin kahramanı Edward Parker (Richard Arlen) arasındaki bazı ima edilen mizah duygusu nedeniyle tahmin ediliyor ve Panter Kadın Lota ( ülke çapında bir yetenek araştırmasında rolü kazanan Kathleen Burke) adlı melez bir yaratılış – orijinal kitapta bulunmayan bir unsur. Paramount filmi İngiliz Film Sınıflandırma Kurulu’na ikinci kez sunduğunda, incelemeyi yapan kişi filmi “eski ve kötü” ve “tarihli bir canavarlık” olarak nitelendirdi.

Bunların hiçbiri en azından Wells’i rahatsız etmedi – filmi beğenmedi ve memleketi İngiltere’de sinemalardan uzak tutulduğunu görmekten çok mutlu oldu.

6. THE ISLAND VE DOCTOR MOREAU’NUN YÖNETMENİ RİCHARD STANLEY’NİN BİR FİLME UYARLANMASI.

Kült favoriler Hardware ve Dust Devil’in arkasındaki yetenekli film yapımcısı Stanley, New Line Cinema tarafından, Wells’in romanının kendi versiyonunu yapmak için 1994 yılında işe alındı. Avustralya’da çekimler başlamadan önce bile, film bazı sorunlarla kuşatılmıştı: yıldızlar gözden kayboldu; bir asistan zehirli bir örümcek tarafından ısırıldı; Stanley’nin ekibinin bir üyesi beklenmedik bir şekilde hastaneye kaldırıldı. Prodüksiyon başladığında işler düzelmedi ve stüdyon , birkaç gün içinde Stanley’nin yerini aldı.

Başını belaya sokabileceği korkusu vardı, bu yüzden stüdyo Stanley, Los Angeles’a giden bir uçağı yakalamak için havaalanına kadar eşlik etti. Ancak yönetmen uçağa binmek yerine bir şekilde eskortunu terk etti ve birkaç hafta ormanda saklandığı, hindistancevizi, tatlı patates ve manyokla yaşadığı ve muazzam miktarda ot içerdiği çekim yerine gizlice girmeden önce geri döndü. set çalıntı bir köpek-adam kostümü içinde ve filmin ateşli, set-yıkıcı finaline katılıyor.

7. DR. MOREAU ADASI, DİANA ROSS’TAN DEVO’YA KADAR ÇOK ÇEŞİTLİ MÜZİK SANATÇILARINA İLHAM VERMİŞTİR.

Devo’nun 1978’deki ilk albümü S: Are We Not Men? A: Biz Devo’yuz! adını , adanın Canavar Halkına hayvansal davranışa dönmelerini önlemek için verilen bir çağrı ve cevap liti olan Kanun’dan aldı . Oingo Boingo, 1983 tarihli “ No Spill Blood ” şarkısında da Law’a atıfta bulundu ve 90’ların hip-hop üçlüsü House of Pain, adını Moreau’nun laboratuvarına atıfta bulunan Law’daki bir satırdan aldı (“His is the House of Pain”). 1985 yılında, Video Diana Ross’un “Eaten Alive” için hem harmanlayarak ortaya koydu Moreau The Island ve Kayıp Ruhlar Adası tropik bir adada mahsur bi adam peşinde melez bir kedi kadın olarak Ross onun tasviri ile.

Kaynak